Ocena: (5 / 5)
Kuchnia włoska, to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Nie jest ona skomplikowana ani zbyt wymyślna, wymaga, jednak zastosowania najlepszych, dostępnych na rynku składników. W kuchni włoskiej wykorzystuje się duże ilości warzyw oraz przypraw, między innymi takich jak tymianek, oregano, bazylia, pieprz, estragon i rozmaryn. Dosyć powszechnie stosuje się również pomidory, oliwę, czosnek, cebulę oraz oliwki. Chociaż kuchnia włoska specjalizuje się między innymi w potrawach mącznych, rybnych oraz owocach morza trzeba przyznać, że jest bardzo różnorodna.
Mieszkańcy północnych Włoch jedzą ryż i polentę, w tym regionie częściej stosuje się masło, na południu, natomiast przeważają makarony i oliwa. Tradycyjny włoski obiad składa się z antipasto, czyli przystawki oraz pasty – dania mącznego albo zupy. Głównym posiłkiem są ryby, mięso, drób z risotto lub sałatką, na deser podaje się pyszne ciasto. Mimo pewnych powtarzających się elementów kuchnia włoska wcale nie jest nudna i jednolita. Ponieważ królują w niej regionalne tradycje posiada wiele oryginalnych przepisów i sposobów przygotowania. Dzięki temu zyskała wielu wielbicieli i to na całym świecie. Obecnie włoskie potrawy serwują restauracje w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu, w zasadzie w każdym większym mieście. Włochy są narodem artystów, dlatego mimo, tego, że ich potrawy zazwyczaj są proste i szybkie do przygotowania są również bardzo smaczne.
Będąc na przykład w Krakowie, nie powinniśmy napotkać żadnych trudności aby znaleźć odpowiednią restaurację włoską. Ciesząca się dużą popularnością w Krakowie jest restauracja Tradycyja, która serwuje klasyczne potrawy rodem z Włoch. Osobiście bardzo polecamy i zapraszamy jeśli ktoś jest miłośnikiem włoskiej kuchni ale również tych, którzy nie znają jeszcze tego smaku. Po więcej informacji zapraszamy na http://tradycyja.pl/