Ocena: (5 / 5)
W Krakowie możemy znaleźć restauracje serwujące jedzenie z całego świata. Na każdym kroku spotkamy lokale z kuchnią włoską, chińską, indyjską, francuską, czy żydowską. Jednak mimo wszystkich tych międzynarodowych nowinek, największą popularnością niezmiennie cieszą się restauracje serwujące tradycyjną kuchnię polską.
Są one oblegane zarówno przez Polaków, mieszkańców Krakowa i turystów, jak i zagranicznych klientów, którzy odwiedzają nasz kraj i chcą spróbować lokalnych przysmaków. Tak to już jest, że mimo szerokiego wachlarza możliwości kulinarnych, Polak zawsze najchętniej próbuje tradycyjnej kuchni polskiej. A w restauracjach w Krakowie jest ona serwowana w najlepszym wydaniu. Należy sobie bowiem uświadomić, że kuchnia polska niejedno ma imię i co restauracja w Krakowie, to inna jej odsłona.
Możemy wybrać bardzo tradycyjne restauracje, które w wystroju i menu nawiązują do najlepszych staropolskich czasów. Siądziemy wygodnie w drewnianych ławach, będziemy podziwiać ludowe dekoracje na ścianach, a na naszych talerzach zagoszczą nieśmiertelne dania kuchni polskiej: pierogi, żurek, placki po zbójnicku, schabowy, kapustka i wiele, wiele innych. W Krakowie jest też jednak wiele restauracji, które do tradycji kuchni polskiej podchodzą w sposób twórczy i nowoczesnych. Dobrze znane przepisy są przygotowywane w nowy, świeży i lekki sposób, tak aby sprostać oczekiwaniom współczesnych klientów. W ten sposób kuchnia polska staje na światowym poziomie, a my możemy zjeść znakomite tarty z botwiną, tatara z buraków, halibuta na grzybowej piance, krem ze szparagów z kurkami i inne specjały krakowskich szefów kuchni. Kuchnia polska w nowym wydaniu jest równie pyszna, a jednocześnie ciekawa i oryginalna, co może zaskoczyć niejednego smakosza. Jak widać, mimo przemijających mód, na zawsze pozostaniemy wierni naszej tradycyjnej kuchni polskiej. A w Krakowie to właśnie restauracje specjalizujące się taką tradycyjną kuchnią cieszą się i w przyszłości cieszyć będą największą popularnością.